«РУХ» У ЮНАЦЬКІЙ ЛІЗІ УЄФА: ЖЕРЕБКУВАННЯ ТА МОЖЛИВІ СУПЕРНИКИ

Жеребкування плей-оф Юнацької ліги УЄФА (1/16-та фіналу) відбудеться у вівторок, 8-го листопада, о 16:00 за київським часом.

 

 

На цьому етапі зіграють переможці другого раунду Шляху чемпіонів (серед них львівський «Рух») проти других місць молодіжних команд групового етапу Ліги чемпіонів. Згодом переможці 1/16-ої фіналу приєднаються до колективів, які посіли перші місця у 8-ми групах на стадії 1/8-ої фіналу.

ВАЖЛИВІ НЮАНСИ ЖЕРЕБКУВАННЯ

Клуби з однієї національної асоціації не можуть зустрітися між собою на стадії 1/16-ої фіналу. Тобто на найближчому етапі уникнуть протистояння між собою українські «Рух» і «Шахтар» та нідерландські «АЗ Алкмаар» і «Аякс». Щоправда, з 1/8-ої фіналу ця норма регламенту вже не діятиме, тож клуби з однієї країни не будуть розводити.

 

 

1/16-та фіналу Юнацької ліги УЄФА складається з одного матчу. При цьому вісім переможців другого раунду Шляху чемпіонів зіграють його вдома. Це означає, що «Рух» прийме свого суперника на домашньому стадіоні, і цей поєдинок визначить учасника 1/8-ої фіналу, де зберуться вже найбільш топові клуби Європи.

Переможці Шляху чемпіонів

«РУХ» (ЛЬВІВ, УКРАЇНА)

«АЗ Алкмаар» (Нідерланди)

«Генк» (Бельгія)

«Хайдук» (Хорватія)

«Хіберніан» (Шотландія)

«МТК Будапешт» (Угорщина)

«Панатінаїкос» (Греція)

«Янґ Бойз» (Швейцарія)

Другі місця в групах

«Шахтар» (УКРАЇНА)

«Аякс» (Нідерланди)

«Боруссія» (Дортмунд, Німеччина)

«Айнтрахт» (Німеччина)

«Інтер» (Італія)

«Ювентус» (Італія)

«Порту» (Португалія)

«Зальцбург» (Австрія)

Переможці груп, які напряму

вийшли в 1/8-му фіналу

«Мілан» (Італія)

«Атлетіко» (Іспанія)

«Барселона» (Іспанія)

«Ліверпуль» (Англія)

«Манчестер Сіті» (Англія)

ПСЖ (Франція)

«Реал» (Іспанія)

«Спортінг» (Португалія)

 

Після 1/16-ої та 1/8-ої фіналу відбудуться чвертьфінали, які визначать чотири команди. Цей квартет найсильніших вийде у квітневий «Фінал чотирьох». Півфінали та фінали традиційно відбуваються на стадіоні «Коловрей» у швейцарському Нйьоні. Переможці отримують трофей Ленарта Йоханссона, який назвали на честь колишнього президента УЄФА.

ДАТИ НАСТУПНИХ ЕТАПІВ

Стадія турніруДата матчів
1/16 фіналу7-8 лютого
1/8 фіналу

28 лютого – 1 березня

(жеребкування – 13 лютого, Ньйон)

Чвертьфінали14-15 березня
Півфінали21 квітня, Ньйон
Фінал24 квітня, Ньйон

 

Серед команд, які братимуть участь в 1/16-ій фіналу, «Порту» (2018/2019) і «Зальцбург» (2016/2017) є колишніми тріумфаторами турніру. «Зальцбург» також ставав фіналістом минулого сезону, коли розгромно програв «Бенфіці» 0:6. У фіналі грав і український «Шахтар» (сезон-2014/2015), де поступився «Челсі» 2:3.

Абсолютними дебютантами Юнацької ліги УЄФА є «Рух», «Айнтрахт», «Хіберніан» і «Панатінаїкос». «MTK Будапешт» став першою угорською командою, яка дійшла до 1/16-ої фіналу, «Янґ Бойз» теж присутній тут уперше.

 

 

ХТО НАСТУПНИЙ ДЛЯ «РУХУ» U-19

У студії «Рух ТБ» одразу після матчу з «Галатасараєм» (3:1) у Стальовій Волі «рухівці», крім інших коментарів за підсумками гри, висловили побажання та зробили прогнози щодо майбутнього суперника в Юнацькій лізі УЄФА.

Володимир ЛАПІЦЬКИЙ, спортивний директор «Руху»: «Я би хотів побачити нашим суперником таку команду, в матчі з якою ми би пробилися ще й в 1/8-му фіналу Юнацької ліги УЄФА. Але добре розумію, що слабких на цій стадії немає. Мені, як поціновувачу італійського футболу, який я люблю з дитинства, дуже би хотілося, щоби ми пройшли когось з італійських грандів – «Ювентус» чи «Інтер». Але це не так важливо, головне – аби наші футболісти вийшли в цьому турнірі якомога далі й отримували більше ігрової практики на європейському рівні в протистояннях із хорошими клубами. Виступати на такій стадії змагань – це престижно та дуже важливо для нашого клубу».

Віталій ПОНОМАРЬОВ, головний тренер «Руху» U-19: «Хотілося би зіграти з якимись топовими командами, наприклад, із тим же «Аяксом», тому що там одна з найкращих академій у Європі, цікаво було би зустрітися з «Ювентусом» чи «Інтером». А взагалі, думаю, будь-яка команда з цього переліку є дуже сильною, але я би віддав перевагу супернику з категорії топ-клубів».

Денис ПІДГУРСЬКИЙ, капітан «Руху» U-19: «Я би хотів зіграти з «Аяксом», бо ми знаємо, наскільки в них сильна школа. Хотілося би перевірити свої сили на тлі такого суперника».

Олег ФЕДОР, півзахисник «Руху» U-19: «Мені чомусь здається, що нам випаде «Порту», але більше хотілося би зіграти проти «Ювентуса».

ЩО ТАКЕ ЮНАЦЬКА ЛІГА УЄФА

Цей турнір спочатку офіційно називали Лігою чемпіонів УЄФА U-19. Згодом вирішили, що бренд Ліги чемпіонів має бути єдиним і неповторним, тож перейменували на Юнацьку лігу УЄФА.

Щорічний клубний футбольний турнір для юнацьких складів найкращих клубів Європи створили 2013-го року. У нинішньому форматі в ньому беруть участь команди юнаків тих клубів, які змагаються у груповому етапі Ліги чемпіонів, а також вітчизняні юнацькі чемпіони найкращих національних асоціацій. Серед другої категорії успішно пройшов два етапи і львівський «Рух».

Наразі найуспішніші команди турніру – «Барселона» та «Челсі», вони виграли по два титули. «Челсі» тріумфував 2015-го та 2016-го років, а «Барселона» виграла у дебютному сезоні, а другий трофей завоювала 2018-го.

Нинішніми чемпіонами є португальська «Бенфіка», яка перемогла «Зальцбург» з розгромним рахунком 6:0 у фіналі 2022-го року.

УСІ ФІНАЛИ ЮНАЦЬКОЇ ЛІГИ УЄФА

СезонПереможецьФіналістРахунок
2013/2014«Барселона» (Іспанія)«Бенфіка» (Португалія)3:0
2014/2015«Челсі» (Англія)«Шахтар» (УКРАЇНА)3:2
2015/2016«Челсі» (Англія)ПСЖ (Франція)2:1
2016/2017«Зальцбург» (Австрія)«Бенфіка» (Португалія)2:1
2017/2018«Барселона» (Іспанія)«Челсі» (Англія)3:0
2018/2019«Порту» (Португалія)«Челсі» (Англія)3:1
2019/2020«Реал» (Іспанія)«Бенфіка» (Португалія)3:2
2020/2021Турнір скасували через пандемію коронавірусу 
2021/2022«Бенфіка» (Португалія)«Зальцбург» (Австрія)6:0

  


loading...

0 коментарів

    Схожі новини