ВОЛОДИМИР БЕЗУБ’ЯК: «НА ПЕРШОМУ ПЛАНІ – ІНТЕЛЕКТ ГРАВЦІВ ТА МОРАЛЬНО-ВОЛЬОВІ ЯКОСТІ»

Підсумовуємо рік команди Академії футболу «Рух» U-17 із старшим тренером Володимиром Безуб’яком.
 


ПРО ПОЧАТОК СЕЗОНУ В ЧАС ПОВНОМАСШТАБНОЇ ВІЙНИ

Цей рік справді був дуже непростим через війну з росією. З лютого по квітень наша робота фактично була призупинена. Згодом наша команда виїхала за кордон. В Румунії провели багато різних матчів проти тамтешніх клубів. Насправді це були хороші поєдинки. Задоволений цим періодом. Керівництво клубу створило нам усі умови для підготовки хлопців. Перед нами було чимало викликів. Ми втратили кількох гравців, які із своїми сім’ями виїхали за кордон. Батьки пояснювали, що на першому місці стоїть безпека їхніх дітей. Їх можна зрозуміти. Таким чином, на початку сезону ми втратили чотирьох гравців. З 11-го липня на нашій Академії розпочалась вже повноцінна робота з підготовки команди до сезону. До нас приєдналися двоє нових перспективних гравців. 
 
ПРО ВІДКРИТИЙ ЧЕМПІОНАТ ДЮФЛ ЛЬВІВЩИНИ

Чемпіонат дитячо-юнацької ліги України цього року не проводився. Відтак, дуже добре, що ми взяли участь у Відкритому чемпіонаті ДЮФЛ Львівщини. Посіли друге місце. Лише у двох матчах зіграли внічию. На це були свої об’єктивні причини. В цей період троє наших ключових футболістів отримали виклик у юнацьку збірну України: Шайда, Бакус та Коваль. А ще в цих матчах ми переглядали чотирьох потенційних новачків. Гадаю, саме через це втратили очки. Але навіть, якщо проаналізувати наші матчі проти «УФК-Карпати» U-17 та ДЮСШ «Карпати» U-17, то ми домінували на футбольному полі. В обидвох матчах проти цих суперників ми зіграли внічию, але мали повну перевагу. В інших поєдинках у нас особливих труднощів не було. Фактично єдиним серйозним суперником для нас були «УФК-Карпати». Зрештою, для нас головне завдання не перемога в чемпіонаті, а підготовка хлопців для команди U-19. Нашим гравцям було непросто, адже вони тренувалися у дворазовому режимі. А ще додайте сюди участь футболістів U-17 за команду «Рух-2», яка виступала у Прем’єр-лізі Львівської області. Були задіяні такі гравці, як Ярош, Штокал, Шайда, Коваль, Бакус. Кожен по-різному себе проявив. Грали проти дорослих чоловіків. Тож певною мірою відчули, що таке дорослий футбол. 
 


ПРО ПІДГОТОВКУ ГРАВЦІВ ДЛЯ ПЕРЕХОДУ В ЮНІОРСЬКУ КОМАНДУ «РУХУ»

З початком Зимового кубку ДЮФЛ ми почали працювати за програмою команди U-19. Наші гравці 2006-го року народження тренуються разом з футболістами команди Віталія Пономарьова. Він допомагає адаптувати молодших гравців у юніорську команду «Руху». Виживає сильніший, як-то кажуть. Кожен отримує шанс. Але тренувальний режим був справді дуже важким. Був такий місяць, коли хлопці майже не відпочивали. У нас не було підготовки до конкретних поєдинків. До прикладу, у нас два матчі в тиждень, але ми працювали у дворазовому режимі. Графік був дуже напруженим. Не було жодного матчу, щоб ми грали одним і тим же складом. Відбувалась постійна ротація. 

ПРО ГРАВЦІВ АФ «РУХ» U-17, ЯКИХ ВИКЛИКАЛИ У ЮНАЦЬКУ ЗБІРНУ УКРАЇНИ

З нашої команди троє гравців отримали виклик у збірну України U-17: воротар Маркіян Бакус, півзахисник Денис Шайда та нападник Максим Коваль. Але у Боснію та Герцеговину на кваліфікаційний раунд на Євро-2023 поїхали лише двоє: Бакус та Коваль. Слідкував за своїми підопічними. До Маркіяна Бакуса взагалі зауважень немає. Максим Коваль виходив на заміну. В нього часу було мало, щоб себе проявити в повній мірі. Але наша юнацька збірна виконала завдання: посіла перше місце у групі й потрапили в Еліт-раунд. Також мав отримати виклик Король, але він отримав серйозну травму і наш капітан команди вибув на два місяці. 

ПРО ЗИМОВИЙ КУБОК ДЮФЛ

У нас команда 2006-го року народження (U-17), а згідно з регламентом змагань проти нас могли грати троє хлопців 2003-го року народження, а базовий рік гравців 2004-ий та 2005-ий. Тобто ми грали проти футболістів на рік, а то й на два старших. Ми завершили груповий етап Зимового кубка ДЮФЛ на третьому місці. Рівень цих змагань вже був значно вищим, аніж Відкритий чемпіонат ДЮФЛ Львівщини. ФК «Львів» в матчі проти нас виставив старших хлопців. Ми зіграли з ними внічию 1:1. Команда Вільчинського ДЮСШ Карпати, яка грає футболістами 2005-го року народження, віддала своїх футболістів іншим карпатівським командам. Тобто ми всі лобові протистояння грали проти старших гравців. Якщо аналізувати усі матчі Зимового кубка ДЮФЛ, то найбільше запам’ятався поєдинок проти «УФК-Карпати», коли ми перемогли з рахунком 3:1. У підсумку вони посіли друге місце. А також запам’ятався матч з ДЮСШ «Карпати». Ми з ними зіграли 1:1. Їхня команда у підсумку посіла перше місце у групі. І ще раз хотів би наголосити, що усі протистояння ми грали на фоні втоми. Хлопці фактично не відпочивали. 

Насправді я дуже задоволений своїми підопічними. Я думав, що ми виступимо гірше, але хлопці молодці. Вони витримали усі навантаження. Нам також допомагали гравці 2005-го року народження. Хотів би їм теж подякувати. 

Лише дві команди проходять у наступний раунд Зимового кубка ДЮФЛ. Ми могли б вийти далі, але справа в тому, що у заключному турі КЗ ДЮСШ «Карпати» та «УФК-Карпати» грали матч між собою і розписали там потрібний рахунок 1:8. Якщо підсумовувати, то впевнено можу сказати, що у цьому віці грати проти старших хлопців – це правильний крок. 
 


ПРО МІЖНАРОДНІ ТУРНІРИ

Дуже добре, що керівництво клубу завжди сприяє участі нашої команди в міжнародних змаганнях. Там хлопці здобувають дуже важливий досвід. Перший турнір у нас був у місті Хожув. Там ми проявили себе досить непогано. Був цікавий Регламент турніру. На груповому етапі ми зіграли одну нічию, але в серії пенальті поступилися, відтак, не потрапили у фінал. У підсумку, посіли третє місце. Також наприкінці літа був дуже класний турнір в Нідерландах. Це були змагання серед команд U-19. Нас підсилили гравці 2005-го року народження. За два дні ми провели п’ять міжнародних матчів. Поступилися данській команді, перемогли «Брюгге» з рахунком 2:1. Були класні матчі з нідерландськими командами. У підсумку, посіли п’яте місце з десяти клубів. Одразу було помітно хороший рівень суперників. Техніко-тактична підготовка в них стоїть на першому місці. З бразильською командою «Флуміненсе» також приїхала ціла наукова група. Було дуже цікаво спостерігати за їхніми тренуваннями. Бразильці мають багатьох індивідуально-сильних футболістів. У цьому аспекті ми на даному етапі їм поступаємось. 

ПРО ПРОГРЕС ФУТБОЛІСТІВ АФ «РУХ» U-17

Насправді, за цей рік гравці прогресували суттєво. Ще минулого року на турнірі у Вінниці ми посіли четверте місце, а цьогоріч з командами, які там брали участь, у нас взагалі немає проблем в ігровому плані. Орієнтовно тридцять відсотків гравців ми вже відсіяли, натомість, деякі футболісти підсилили нас. Командні взаємозв’язки теж стали кращими. Згідно з філософією розвитку Академії «Руху», нас зобов’язали грати за схемою 4-3-3, хоча ще минулого року ми діяли за схемою 4-4-2. Десь моментами нам не вистачає нападників. Зрештою, грати за цією атакуючою схемою повинні зараз усі команди професійної Академії. Тут нічого поганого немає. Якщо говорити відверто, то окрім позитивних моментів, варто зазначити, що деякі наші футболісти і регресували. На першому плані у цьому віці – інтелект гравця та морально-вольові якості. Є ще багато над чим працювати. 

ПРО ПОДАЛЬШІ ПЛАНИ

Зараз усі хлопці пішли у відпустку. Перше тренування у новому році заплановане на 9-те січня. Працювати далі ми будемо спільно з командою U-19 та за її програмою. Також ми будемо доукомплектовуватись кращими гравцями 2007-го року народження. А вже 17-го січня у нас запланований міжнародний турнір у польському місті Забже. Це серйозний турнір. Минулого року «Рух» U-19 посів там друге місце. Конкретної підготовки під ці змагання не буде. Це певною мірою буде адаптивний цикл підготовки команди. Зараз під час канікул кожен гравець отримав індивідуальний план роботи. Наші тренери з фізпідготовки кожному дали завдання.


loading...

0 коментарів

    Схожі новини