ВІТАЛІЙ ПОНОМАРЬОВ: «В НАС РОСТЕ ГІДНА ЗМІНА ДЛЯ ОСНОВНОЇ КОМАНДИ»

Головний тренер юніорів «Руху» підсумував виступ команди на престижному міжнародному турнірі COTIF, який відбувся в Іспанії.
 


ЗАГАЛЬНІ ВРАЖЕННЯ ВІД ТУРНІРУ COTIF

У мене залишилися найкращі враження після турніру. Важливо, щоб молоді футболісти їздили частіше на такі престижні змагання. Гадаю, з відкриттям Академії так і буде. Гравці здобули безцінний досвід не лише в ігровому плані, а й окріпли ментально. Гадаю, саме цього найбільше не вистачає українським футболістам після запрошення в іноземні клуби. 

ПРО МАТЧ З ЮНІОРАМИ «ВАЛЕНСІЇ»

Насправді, ми не вивчали наших суперників перед турніром. Звичайно, розуміли, що юніорська команда «Валенсії» щороку потрапляє у четвірку найкращих команд Іспанії у своїй віковій групі. Також ця команда стабільно грає в юнацькій Лізі чемпіонів. Серйозно налаштовувались на перший матч з «Валенсією». Дуже задоволений тим, як хлопці провели гру. Вони виконали установку. Якщо загалом проаналізувати цей поєдинок, то я не можу сказати, що у футбольному плані ми чимось поступаємось командам на кшталт «Валенсії». Вважаю, що рахунок був по грі (1:0) і ми заслужено перемогли. 
 


ПРО ГРУ СВОЇХ ПІДОПІЧНИХ В МАТЧІ З «ВАЛЕНСІЄЮ»

Дуже важливо, що наші гравці всі дії на полі робили впевнено. Прагнули себе проявити, не боялися. Знову ж таки, це психологія гравців. В нашому колективі вже багато хлопців, які тренуються з основною командою, тому вони досить впевнено себе почували. Цей турнір продемонстрував рівень команди. Ми його провели досить якісно і ні в чому не поступалися іспанським командам. 

ЧИ СТАЛА ПЕРЕМОГА НАД «ВАЛЕНСІЄЮ» СЕНСАЦІЄЮ ЗМАГАНЬ

Багато хто не вірив, що українська команда гідно представить нашу країну на таких престижних змаганнях. Були різні чутки, що на турнірі COTIF «Рух» не переможе в жодному матчі і, навіть, доходила до мене така інформація, що, мовляв, ми не заб’ємо жодного голу. Втім, після перемоги над «Валенсією» всі позитивно відгукувались про нашу гру. А згодом, після всіх поєдинків на груповому етапі, взагалі нас всі сприймали, як одного з фаворитів змагань. 

ПРО ПЕРЕМОГУ НАД ЮНІОРАМИ «ЕЛЬЧЕ»

Коли ми їхали на змагання в Іспанію, розуміли, що команди будуть грати в іспанський футбол, який базується на контролі м’яча. Так, деякі команди дотримуються цієї філософії, але далеко не всі. І це нас справді здивувало. Якщо «Валенсія» і «Вільярреал» грали у футбол, який побудований на контролі м’яча, то «Ельче», «Кастельон», «Альсіра» грали виключно в силовий футбол. Це була досить прагматична гра у виконанні цих команд. Це зовсім інший стиль, аніж ми очікували. Тепер не можу сказати, що в Іспанії усі команди грають в технічний футбол. Все ж «Ельче» – це досить потужна команда, якій було складно протистояти. В тому матчі було дуже багато єдиноборств. Дякую хлопцям, що вони змогли перелаштуватись на зовсім інший стиль гри та здобули перемогу. Ми очікували, що всі команди будуть грати через контроль м’яча. Але «Ельче» грало в настільки силовий футбол, що у чемпіонаті України серед команд U-19 ніхто так не грає. 

ПРО ПЕРЕМОГУ НАД ЮНІОРАМИ «КАСТЕЛЬОНУ»

У третьому матчі ми провели ротацію складу. Проти «Кастельону» грали ті футболісти, які мали менше ігрової практики у попередніх поєдинках. Наша команди також виглядала гідно. Перемогли з рахунком 2:0. Турнір, насправді, складний, адже доводилось грати через день, а півфінальний матч в нас взагалі був наступного дня після поєдинку з «Кастельоном». Було трохи важко. Молодим футболістам потрібно було адаптуватись, адже всі матчі чемпіонату України та тренувальний процес у нас проходить на трав’яному полі, а на змаганнях COTIF поєдинки відбувались на полях зі штучним покриттям. 
 


ПРО ПІВФІНАЛЬНИЙ МАТЧ ІЗ «АЛЬСІРОЮ»

У півфінальному матчі також було дуже багато боротьби. «Альсіра», як і «Ельче» та «Кастельон» грали в силовий футбол. У фіналі турніру взагалі зустрілись дві команди, які проповідують силову та прагматичну манеру гри. У четвертому матчі турніру ми вже були емоційно виснажені. Та й фізичний стан був вже не той, аніж на старті змагань. По грі ми переважали суперника. Вважаю, що зі всіх чотирьох наших суперників на турнірі «Альсіра» була однією з найслабших команд. На жаль, нам чогось не вистачило у півфіналі. І фортуна також була не на нашому боці, адже пропустили на останніх секундах компенсованого часу. Вже всі думали, що будуть післяматчеві пенальті, але нам не вистачило концентрації. Потрібно розуміти, що це молоді футболісти і в них немає ще такого великого досвіду, щоб вони могли грати всі чотири матчі поспіль із повною концентрацією. Звичайно, ми до останнього вірили, що зможемо вийти у фінал, але, як-то кажуть, це футбол. 

ПРО ПІДТРИМКУ ПОЧЕСНОГО ПРЕЗИДЕНТА ГРИГОРІЯ КОЗЛОВСЬКОГО

Звичайно, це було неймовірно приємно читати пости Григорія Петровича про наші матчі. В них було багато компліментів та підтримки. Це дорогого вартує. Але Почесний Президент не лише підтримував нас у соцмережах, а ще й телефонував до нас після матчів, коли ми були в роздягальні. Вітав команду із перемогами та підтримав нас після прикрої поразки у півфіналі. Він дуже хвилювався за нас. В нього також була інформація, що ніхто не вірив, що ми зуміємо так добре виступити та гідно представити наш клуб. Це неймовірно приємно отримувати таку підтримку від Президента. 

ЗАГАЛЬНІ ВРАЖЕННЯ ПРО ГРУ СВОЇХ ПІДОПІЧНИХ

Тішить, як ми провели цей турнір. Отримали неоціненний досвід міжнародних матчів. Не секрет, що поєдинки такого рівня ми граємо дуже рідко. В таких матчах на перший план виходить психологія гравців. Наші футболісти досить впевнено провели ігри на турнірі. На змаганнях не було жодного матчу, де якась із команд була б очевидно слабшою за інших. Такі команди, як «Валенсія» і юніорська збірна Уругваю, взагалі не потрапили у півфінал. А в них, на секунду, футболісти вже мають професійні контракти. Один з гравців має вже контракт із «Манчестер Сіті». 

ПРО ДОЗВІЛЛЯ В ІСПАНІЇ

Більшість часу ми все таки готувалися до ігор. А от вже після півфіналу у нас було три дні вихідних. Ми проводили відновлювальні тренування, адже після повернення потрібно було продовжити підготовку до матчів чемпіонату. Але хлопці знаходили вільний час, щоб піти на море. Також ми всією командою відвідали матч Ла Ліги «Валенсія» – «Алавес». Атмосфера на стадіоні «Месталья» справила велика враження на всіх. Залишилось багато позитивних емоцій. Усі зрозуміли, до якого рівня потрібно прагнути. 
 


ПРО ЗАЦІКАВЛЕНІСТЬ СКАУТІВ ДО ГРАВЦІВ «РУХУ»

Разом із нами в Іспанії був спортивний директор «Руху» Володимир Лапіцький. Ми з ним також постійно комунікували. Він переглядав перспективних гравців з інших клубів. Справді, на змаганнях було багато скаутів з цілого світу. Є інформація, що багатьох європейських скаутів зацікавили й деякі наші гравці. Не хотів би зараз називати конкретні прізвища чи клуби, які цікавляться нашими футболістами. Якщо будуть офіційні запити на адресу «Руху», тоді будемо всі про це знати. Але це факт, що наші гравці зацікавили інші клуби. 

ЯК УЧАСТЬ КОМАНДИ У ТУРНІРІ ВПЛИНЕ НА МАТЧІ ЧЕМПІОНАТУ УКРАЇНИ

Справді, деякі проблеми можуть виникнути. Ми провели чотири матчі через день. Витратили багато сил. Дещо виснажились емоційно. Мабуть, це дещо повпливає на команду, але наші футболісти професійно ставляться до своїх обов’язків. Зрозуміло, будь-яка команда не застрахована від поразок чи втрати очок, але я впевнений, що цей турнір піде гравцям лише на користь. Брати участь в таких змаганнях потрібно постійно. Жертвувати такими турнірами точно не потрібно. Для розвитку футболістів участь у COTIF дала набагато більше, ніж потенційно здобуті три очки в чемпіонаті України. Керівництво клубу позитивно оцінило наші виступи на турнірі. Всі розуміють, для чого ми туди поїхали. Дуже добре, що здобули позитивний результат. Ми побачили свій рівень. В нас росте гідна зміна для основної команди.

ПРО ПЕРЕХІД ВІТАЛІЯ РОМАНА В ОСНОВНУ КОМАНДУ «РУХУ»

Це не може не тішити, адже наше першочергове завдання – виховувати футболістів для основної команди «Руху». Так, за турніром в Іспанії стежило багато скаутів, і Віталій, напевно, також хотів поїхати з нами, але ми всі розуміємо, що Віталій Роман отримав шанс проявити себе на найвищому рівні в Україні. Головний тренер Леонід Кучук розраховує на нього та інтегрує молодого футболіста у дорослий футбол. Тим паче, Віталій Роман вже дебютував в УПЛ за «Рух» в матчі проти «Дніпра-1». Для нього це справжній кар’єрний ріст. Усі ми це прекрасно розуміємо. У нашій юніорській команді досить велика лава запасних. Віталій перейшов в основну команду і це супер. На його позиції свій шанс проявити себе отримає інший гравець. Це дуже добре, що так трапилось. 

ПРО ЗАВДАННЯ У ЧЕМПІОНАТІ УКАЇНИ СЕРЕД КОМАНД U-19

Перед нами не стоїть завдання вибороти те чи інше місце. Нам потрібно у кожному матчі демонструвати якісну гру, а, відтак, перемагати. Не хотів би, щоб на хлопців тиснула відповідальність за певне зайняте місце. У нашому клубі є чіткий вектор – ми працюємо на розвиток гравців. Звичайно, у нас є конкурентноспроможна команда, яка може гідно грати з будь-яким суперником у чемпіонаті. Ми можемо боротися за найвищі місця. І це дуже добре. В такому віці в них повинна бути психологія переможців, але не будь-якою ціною. Ми будемо намагатися перемагати у кожному поєдинку. А якщо будемо перемагати – будемо боротися за призові місця.  


loading...

0 коментарів

    Схожі новини