СЕРГІЙ ЗАЙЦЕВ: «ХОЧУ БАЧИТИ АКАДЕМІЮ «РУХУ» НАЙКРАЩОЮ У ЄВРОПІ»

Директор Академії «Руху» - про унікальність проекту, перспективи дітей, майбутнє Академії та інше.

 

 

Про прихід в Академію «Руху».

 

- Раніше ви завжди працювали з дорослими футболістами. Як розпочався ваш шлях у дитячо-юнацькому футболі?

- В один момент я зрозумів - для того щоб отримати якісного професійного футболіста, необхідно вдосконалити і в деяких моментах змінити підхід до підготовки дитячих тренерів та юних гравців. Моє бажання до змін дуже своєчасно збіглося з запуском грандіозного та амбітного проекту Академії Футболу «Рух». З цього і почався мій шлях у дитячо-юнацькому футболі. Мій досвід тренування дорослих гравців, мій досвід навчання тренерів від категорії C до Pro, чисельність стажувань за кордоном у топових клубах знайшли своє відображення у моїй сьогоднішній роботі.

- Де саме були на стажуванні?

- Був у Барселоні, в Італії, Франції, Німеччині – це все звичні речі. Я багато років сам жив за кордоном, працював. Найголовніше – розуміти, для чого тобі це стажування, з якою метою ти тут.

- Розкажіть про свій прихід у «Рух».

- Я давно знайомий Григорієм Петровичем Козловським, Ігорем Михайловичем Дедишиним, Валодимиром Лапіцьким, Ростиславом Пузанським. З Віталієм Пономарьовим ми разом працювали в «Карпатах». Про те, що Академія будується і невдовзі розпочне функціонувати, я знав з перших вуст. І як я вже казав, так зійшлись зірки, що я опинився тут.

 

Про початок роботи

 

- Чи складно було починати працювати в Академії? Які були ваші перші кроки на посаді?

- Починати щось нове – це завжди складно. Але немає нічого неможливого. Хочу сказати, що без підтримки колег було би нереально щось зробити. Було докладено дуже багато зусиль. Цього літа ми проробили колосальний обсяг роботи, адже потрібно було підготувати Академію до офіційного запуску. Підібрати тренерський штаб та сформувати команди.

 

 

- Як відбувався пошук тренерів?

- Ми проводили спеціальний відбір, передивились велику кількість кандидатів. Обирали тренерів, які нам цікаві, вони приїжджали на співбесіди. І вже після цього приймались певні рішення.

- Чи складно знайти зараз кваліфікованих дитячих фахівців?

- Однозначно так. Особливо під наше бачення футболу, філософію нашої Академії. Звичайно, був дуже прискіпливий відбір. І я дуже задоволений, що ми знайшли молодих та талановитих фахівців. Знайти їх було не так просто, шукали по всій країні, у нас навіть є тренер з Азербайджану – Ельнур Вілєєв, Анатолій Беляй – з Києва, Олексій Малюкін – з Дніпра.

- Щодо відбору футболістів. Як відбувався він?

- Оскільки цього літа наша Академія стартувала з нуля, то у нас проходили масштабні відбори футболістів різних вікових категорій по всій Україні. Через наші відбори пройшло 6-7 тисяч дітей. Найкращих ми запрошували на перегляд в Академію, де також проводили відбір. Тому роботи влітку вистачало. У нас чудові селекційний та скаутський відділи, які допомогли сформувати ці команди.

- Чи важко конкурувати з академіями «Динамо» та «Шахтаря» в боротьбі за молодих талантів?

-  «Динамо» та «Шахтар» - це клуби з ім’ям, які працюють не одне десятиліття на топовому рівні. Але у нас є своя мета, яку ми втілюємо у нашій Академії. Тим паче, що наша Академія, за моїми спостереженнями, одна за найкращих у Європі. В Україні такої точно немає. Тому ми можемо конкурувати з будь-ким.

 

Про структуру Академії

 

- Що входить в обов’язки директора Академії? Опишіть свій день.

- Підйом о 6:30, виділяю пів години на вивчення англійської. Після цього починається робочий день, тренувальні процеси, вирішення різних питань, від’їзд дітей до школи – все повинно бути під контролем. Я дуже вдячний чудовому тренерському штабу, який працює тут – це справжні професіонали. Питань, які потрібно вирішити протягом дня, вистачає. Тому є чим зайнятись.

- Розкажіть про структуру Академії.

-  У нас є президент клубу – Григорій Козловський, генеральний директор – Ігор Дедишин, спортивний директор – Володимир Лапіцький, виконавчий директор – Ростислав Пузанський. Я - директор Академії. Ми усі разом плідно працюємо задля однієї мети – грандіозний проект Академію футболу «Рух». Ми завжди у тісному контакті, постійно спілкуємось.

Також у кожної команди є тренерський штаб – це сплав молодості та досвіду. Володимир Безубяк, Анатолій Беляй – вони допомагають молодим хлопцям у своєму тренерському становленні. Наш тренерський штаб дуже амбітний та перспективний – дуже приємно з ними працювати.

 

 

- Розкажіть про команди, як є в Академії.

- У нас 4 старших команди виступають в чемпіонаті Еліт Ліги ДЮФЛ України: це U-14, U-15, U-16 та U-17. Також є дві неакадемічні вікові категорії – U-12 та U-13. Ми розуміємо, що це будуть наші перші повноцінні випуски, де ми зможемо побачити результати нашої роботи. Саме діти з команд U-12 та U-13 пройдуть повний курс навчання за нашою спеціальною методикою.

З командами від U-14 до U-17 ми також проводимо активну роботу. Ми бачимо результати у кожному тренуванні та у кожній грі. Ми хочемо заповнити прогалини та навчити їх чомусь новому. Тому у нас дуже багато роботи у різних напрямках – від спортивної психології і до вивчення мов.

- Розкажіть про Академію Б. Які її завдання?

- В Академії Б також займаються молоді футболісти. Обидві структури займаються за єдиною програмою, яку ми довгий час розробляли, над нею працювало дуже багато людей. В Академії Б займаються фактично дублі тих вікових категорій, які представлені в Академії А. Ці команди виступають у Вищій лізі ДЮФЛ України. Ось нещодавно ми перевели декілька гравців з Академії Б в Академію А, аби хлопці розуміли, що завдяки роботі можна потрапити вище. Дорога відчинена для всіх.

- Скільки людей працює з однією командою?

- З командою працює тренер та його помічник, тренер з ЗФП, тренер воротарів та по 2 вихователі. Тобто в штаб входить достатньо людей.

 

Про функціонування Академії

 

- Чим особлива Академія «Руху»?

- Тут чудова інфраструктура: тренажерні зали, нові поля. Зараз доробляємо нове поле з гібридним покриттям, вже постелили друге штучне поле з найновішого газону, який існує в Європі. Для тренерів зробили конференц-зали, які обладнані за останнім словом техніки. Є тачпади, на яких працюють тренери, це дуже допомагає в роботі. Всі інновації, які є у світі, вони впроваджуються у нашій Академії.

 

 

- Розкажіть про особливий підхід у навчанні.

- Ми чудово розуміємо, що не всі стануть футболістами. Тому, окрім професійного спорту, робимо акцент на навчання. Ми хочемо, аби наші діти не загубились у соціумі. Аби після випуску з нашої Академії, якщо вони не стануть професійними футболістами, вони були в першу чергу чудовими людьми. Ми хочемо, аби вони цікавились не тільки футболом, а щоб у них був широкий кругозір. Футболіст повинен бути талановитим в усьому.

- Як діти поєднують навчання та тренування?

- Вільного часу у дітей майже немає. Вони зранку повинні обов’язково прибрати свої кімнати, потім спускаються на сніданок. Після сніданку у них тренування, потім другий сніданок і автобусом вони їдуть до школи у Винниках.

Після школи вони обідають, годину відпочивають, роблять домашнє завдання. Після цього друге тренування, вечеря та вільний час. Але у вільний час діти вчать мови, займаються індивідуально на полях. Тобто вільного часу у дітей обмаль.

 

 

Про перспективи дітей

 

- Як оціните результати дитячих команд «Руху»?

- Старші вікові категорії виступають у Еліт Лізі ДЮФЛ та мають непогані результати. Зараз ми лідери загального заліку у своїй групі. Кожна вікова категорія знаходиться серед лідерів групи. Проте головне – що ми бачимо результат нашої роботи на полі.

Діти прогресують, а це головніше за результат. Зараз приїхали з турніру в Нідерландах в місті Олст, де виступали діти 2009 року народження. Там ми провели 6 матчів, а потім зіграли спаринг з ПСВ на їх академії. Ми були задоволені грою наших футболістів і було приємно, що її відзначали і колеги з Нідерландів. Господарям турніру сподобалась наша філософія гри, тому ми отримали запрошення на інші турніри в Німеччині, Італії та Нідерландах.

Діти 2010 року народження нещодавно перемогли на турнірі Leo Cup, їздили вже на перший закордонний турнір до Польщі. У ньому брали участь близько 40 команд з усього світу: «Порту», «Слован», «Легія», «Динамо» Київ. І ми там досить гідно виступили.

На турнірі Leo Cup ми обійшли і «Динамо», і «Шахтар». Але в першу чергу нам було цікаво, як діти сприймають наші вимоги, наскільки виконують те, що ми хочемо бачити у їх виконанні. А те, що ми посіли перше місце – це приємний бонус. Для нас зараз результат – не головне. Особливо у маленьких дітей нас це взагалі не цікавить. Ми повинні наших дітей зробити індивідуальностями, аби вони не боялися йти в обіграш, приймали правильні рішення і щоб вони були розкутими. А якщо це все буде, результат сам прийде.

 

 

- Чи можна в такому юному віці роздивитись у дітях талант?

- Так, у нас дуже багато талановитих дітей, ми це бачимо на турнірах. Тепер наше завдання довести їх до професійного рівня. Щоб вони безболісно перейшли до U-19, а звідти до головної команди.

- Чи є гравці які вже виділяються поміж інших?

- Так, у кожному віці є такі особистості, які прямо кидаються у вічі. Ще раз зауважу, що у нас топ-академія і тут зібрані найкращі діти. Вони завжди повинні виділятись.

 

Про майбутнє Академії

 

- Вам подобається як все функціонує в Академії, чи плануються якісь вдосконалення?

- У нас Академія ще на стадії розвитку, ми робимо лише перші кроки. У нас дуже багато роботи і є моменти, які хотілося б покращити. Але з кожним днем таких моментів стає менше, а ми стаємо сильнішими та професійнішими.

 

 

- Які глобальні цілі у Академії? Якою ви бачите її через 10 років?

- Можна відповісти банально – вона буде однією з найкращих в Європі. Інших варіантів ми просто не розглядаємо. Ми повинні конкурувати не лише в Україні, а в Європі.

- Чи є мета обійти академії «Шахтаря» та «Динамо»?

- Умови, які тут створені, дозволяють це зробити, тому немає сумнівів що буде саме так. Але на це потрібен час, нас чекає великий обсяг роботи. Гадаю, ми втілимо всі свої плани у життя. Найголовніша умова досягнення мети – це повна самовіддача, а з цим у нас проблем немає.


loading...

0 коментарів

    Схожі новини