«РУХІВЦІ» В ЮНАЦЬКІЙ ЗБІРНІЙ УКРАЇНИ (U-19). ПІДСУМКИ ВІД ФУТБОЛІСТІВ

Тиждень тому відразу 6 «рухівців» узяли участь у матчах кваліфікаційного раунду Євро-2023 (U-19), в якому збірна України здобула три перемоги – над Косовом (1:0), Кіпром (4:1), Швецією (2:0).

 

 

Таким чином «синьо-жовті» посіли перше місце в групі, матчі якої приймала Швеція, тож тепер готуватимуться до поєдинків еліт-раунду, які відбудуться навесні наступного року. Для офіційного сайту «Руху» виступи наших футболістів проаналізував головний тренер Сергій Нагорняк, а зараз слово футболістам «жовто-чорних», які стали активними учасниками тих переможних зустрічей.

Нагадаємо, що за збірну України виступали воротар Юрій-Володимир Герета, захисники Богдан Слюбик, Віталій Холод і Андрій Кітела та півзахисники Олег Федорі і Євгеній Пастух.

 

Україна (U-19) – Косово (U-19) – 1:0 (0:0).

Гол: Ярмолюк, 90+5.

Герета, Кітела, Холод провели весь матч, Федора замінили на 76-ій хвилині, Пастух вийшов на 86-ій хвилині, Слюбик – у запасі.

 

Дебютний матч видався складним і драматичним. Незважаючи на домінування «синьо-жовтих» під час гри, перемогу вдалося вирвати перед самим фінальним свистком.

Віталій ХОЛОД: «Ми мали небагато часу для підготовки, перед першим матчем із Косовом провели тільки одне передігрове тренування в повному складі, тому під час гри в нас відчувалася деяка незіграність. У першому таймі не вдавалося розігратися так, як ми вміємо. Після перерви дещо налагодилася наша гра, вже розпочали створювати моменти, і за рахунок характеру на останніх секундах вирвали перемогу. На мою думку, це найскладніший матч з усіх трьох, тому що дуже важко було розкрити суперника, ми довго не могли їм забити».

Андрій КІТЕЛА: «Косово в матчі з нами постало згуртованою командою, вони чітко тримали оборону, помітно було, що не хотіли атакувати так, як, наприклад, у наступному поєдинку Кіпр. До того ж, з Косовом у нас була перша гра після тривалої пауза, ми довго не збиралися разом, не мали спільних тренувань, тому не встигли добре підготуватися. Хоча це, звичайно, не привід виправдовуватися. Але так вийшло, що не реалізували свої моменти, добре все ж, що забили на останній хвилині компенсованого часу».

Олег ФЕДОР: «Косово – досить закрита команда, яка організовано грала в обороні, старалася діяти переважно на контратаках. Тому настільки щільну оборону дуже важко розкривати. Я вважаю, що з Косовом вийшла найважча гра».

 

 

Україна (U-19) – Кіпр (U-19) – 4:1 (1:1).

Голи: Варфоломєєв, 10 (пен.); Царенко, 67, 69; Федор, 79 – Савва, 20.

Герета, Кітела, Слюбик провели весь матч, Федора замінили на 85-ій хвилині, Пастух вийшов на заміну на 85-ій хвилині, Холод – у запасі.

 

У наступному поєдинку футболісти збірної України влаштували розгром супернику, хоча сама гра теж складалася непросто. У першому таймі «рухівець» Федор заробив одинадцятиметровий.

Олег ФЕДОР: «В один із моментів, коли ми переводили м’яч з одного флангу на інший я відкрився, а їхня лінія оборони не встигла перебудуватися, таким чином утворилася велика зона між захисниками, в яку я вбіг, а капітан нашої команди Андрій Булеза вкотив мені в цю зону м’яч, я просто перебіг дорогу захиснику, ввійшов у штрафний майданчик і відчув удар по нозі, через що впав, – таким чином заробив одинадцятиметровий».

Гол із пенальті забив Варфоломєєв, однак кіпріоти, які до перерви намагалися організувати контргру, зуміли зрівняти рахунок.

Юрій-Володимир ГЕРЕТА: «Вважаю, що в кожному епізоді з голом воротар має шанс врятувати. Немає нічого неможливого. Я намагався зробити все для того, щоби не пропустити, але удар був досить сильним, тож я не встиг скластися та зреагувати. Кіпр видався мені хорошою командою, але ми додали в другому таймі та заслужено перемогли».

До речі, крапку в зустрічі поставив усе той же Федор, який успішно завершив контратакувальну комбінацію збірної України.

Олег ФЕДОР: «Наша команда вибігла в контратаку лівим флангом, я ж підтримав її, зігравши швидше від захисника, випередивши його та забивши гол у порожні ворота».

 

Швеція (U-19) – Україна (U-19) – 0:2 (0:0).

Голи: Ярмолюк, 58; Холод, 77.

Герета, Слюбик, Холод, Пастух провели весь матч; Кітела та Федор вийшли на заміни на 81-ій хвилині.

 

Попри те, що в останньому матчі «синьо-жовті» протистояли господарям міні-турніру, наші футболісти за всіма параметрами переграли шведів, про що, зокрема, свідчить статистика створених гострих моментів – 17:7. А останній гол для нашої збірної забив захисник «жовто-чорних» Холод.

Пригадалося, коли на презентації нової форми «Руху» до сезону Віталій напівжартома сказав, що, оскільки він захисник, не його завдання забивати голи. А ось у тому епізоді в Швеції фактично вирішив долю поєдинку.

Віталій ХОЛОД: «Відбувся розіграш кутового, після чого пішла боротьба у штрафному майданчику, поблизу опинилися я і Жека Пастух, він виграв м’яч, після його удару той влучив, якщо не помиляюся, в перекладину, я обернувся, а в мене м’яч під ногою – пробив і забив гол. Спочатку сам не повірив у це, але було дуже приємно, такі емоції словами не передати».

Євгеній ПАСТУХ: «У тому матчі я зіграв на позиції центрального нападника. Це не зовсім моя рідна позиція, але я вже мав досвід виступів на ній у «Русі», тому можу сказати, що незвично чи незручно мені не було. Вважаю, що зіграв нормально. Мав два моменти, які можна назвати стовідсотковими. Один із них у першому таймі – Ігор Ярмолюк віддав мені передачу, я спочатку не повірив, думав, що перебуваю в офсайді, тому дещо втратив час і не зміг обіграти захисника. У другому таймі момент у мене виник після розіграшу кутового, я головою пробив, а вже згодом Віталій Холод на добиванні забив гол».

Богдан СЛЮБИК: «Враження від виступу за збірну України нормальні. Зіграв у двох останніх матчах. Якщо порівняти Кіпр і Швецію, то скандинави виглядали потужніше. Підключався до атак у цих іграх, міг забивати, наприклад, у поєдинку з Кіпром, воротар відбив. Так само мав момент і в поєдинку зі Швецією».

Віталій ХОЛОД: «У матчі проти Швеції була п’ятихвилинка, під час якої суперник нас переважав. Головне, що ми витримали цей період і здобули заслужену перемогу».

Андрій КІТЕЛА: «Мені здається, що найскладніший матч для нас, напевно, був зі Швецією, тому що це насправді сильна команда, добре підготовлена фізично, тактично і технічно. Але ми заслужили на перемогу, переграли їх».

Юрій-Володимир ГЕРЕТА: «Хочу відзначити Швецію, тому що це найбільш статусний суперник для нас, відчувалася їхня хороша підготовка, до того ж, склад команди за класом вищий від інших наших суперників. Та ще й вони були господарями цього міні-турніру, тому націлювалися винятково на перемогу, мали особливу мотивацію. Але ми зуміли показати свій футбол і перемогти сильного суперника».

А ось півзахисник «Руху» Федор висловив дещо іншу думку з приводу протистояння зі скандинавською командою.

Олег ФЕДОР: «Гра зі шведами, як би це дивно не звучало, виявилася найлегшою, тому що їхня команда сама пробувала грати футбол і давала це робити нам, на відміну від інших наших суперників, які зосереджували свою гру на тому, щоби не давати нічого зробити нам. Тому ми мали простір для атак, змогли зіграти в атакувальний футбол і заслужено перемогли».

 

 

ЩО ДАЛІ

По дві команди з 13-ти груп і найкращий володар 3-го місця (за результатами матчів із 1-ою та 2-ою командами групи) навесні 2023-го року приєднаються в елітному раунді відбору до Португалії. Жеребкування цього раунду відбудеться 8-го грудня. Далі переможці семи груп еліт-раунду здобудуть пряму перепустку до фінальної стадії Євро-2023 (U-19). Так на них уже чекатиме Мальта як господар турніру.

Євгеній ПАСТУХ: «Емоції лише позитивні, тому що змогли перемогти та вийти до наступного еліт-раунду. Головний тренер Сергій Нагорняк сказав нам, що викликатиме тих, хто буде грати у своїх клубах, склад може змінюватися, а все залежить від нас. Буду працювати та намагатися грати якомога краще, щоби й наступного разу потрапити в збірну України».

Богдан СЛЮБИК: «Якщо чесно, перед початком турніру в Швеції ми не думали про три перемоги та настільки впевнене перше місце, але нашим основним завданням був вихід із групи. Хоча після двох перемог ми ставили перед собою мету виграти і в останньому матчі з господарями шведами. У збірній України хороша команда, кожен гравець сильний. Тренери сказали нам працювати й надалі в такому ж дусі, а там – побачимо. Хто буде грати в своїх клубах, того і викликатимуть».

Олег ФЕДОР: «Для нас честь захищати кольори своєї рідної держави. Ми відчували велику відповідальність на собі за всю країну, просто не могли її підвести. Із нетерпінням чекаємо на жеребкування, щоби дізнатися, з ким зіграємо у весняних матчах. Є розуміння, що в еліт-раунді будуть однозначно сильніші та серйозніші команди. Але вже і під час цього шведського етапу відчувалося, наскільки команди вигризають собі місце, адже навіть Косово та Кіпр показали, що за рахунок організації та характеру проти них складно грати».

Андрій КІТЕЛА: «Враження, як завжди, позитивні після виклику в збірну, особливо в такий непростий час для України. Я радий, що зіграв два матчі в основі, задоволений, що допоміг команді здобути ці перемоги. Після закінчення цих трьох матчів тренери подякували нам за роботу, сказали, що задоволені, що ми своє завдання виконали. До еліт-раунду ще потрібно дожити, не хочу загадувати наперед. Для початку треба, щоби мене знову викликали в збірну. Буду працювати задля цього».

Віталій ХОЛОД: «Однозначно позитивно оцінюю наші шведські матчі. Виступати за збірну своєї країни – це завжди дуже приємно. Ще й коли ти забиваєш гол – емоції просто переповнюють».

Юрій-Володимир ГЕРЕТА: «Шалені враження від усіх трьох поєдинків у Швеції. Це пов’язано ще й із тим, що до цього в нас була велика пауза – близько двох років ми не збиралися разом у збірній, спочатку – коронавірус, пізніше – початок широкомасштабної війни. Тому дуже хотіли знову зіграти, ми нарешті зібралися з усіма хлопцями та тренерським штабом. Мали плани тільки перемагати. Дякувати Богу та всім футболістам, що змогли реалізувати задумане та виграли всі три матчі, тому емоції неперевершені. Сподіваюся, що мене викличуть і на матчі еліт-раунду, наполегливо працюватиму заради цього, хочу себе якомога краще проявити в матчах за «Рух» і в чемпіонаті України, і на міжнародній арені. Наш результат у Швеції виявився дещо неочікуваним, що перемогли всіх суперників. Тому мені здається, що ми навіть перевиконали всі завдання».


loading...

0 коментарів

    Схожі новини