ОЛЕГ КАСАТКА: «У «БЕНФІЦІ» – НАЙЕФЕКТИВНІША МОДЕЛЬ РОБОТИ МЕДИЧНОЇ СЛУЖБИ»

Генеральний директор «Української спортивної клініки», яка тісно співпрацює з футбольним клубом «Рух», ознайомився з роботою медичної служби португальської «Бенфіки».

 

 

Для Олега Касатки це вже другий такий робочий візит цього року – в жовтні він побував у розташуванні італійської «Роми». Цього разу поїздку до Лісабона допоміг організувати відомий у минулому український футболіст Сергій Кандауров, який свого часу успішно виступав за «Бенфіку».

ПРАВИЛЬНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПЛЮС ПІДБІР ФАХІВЦІВ

Як відомо, футбольний клуб «Рух» за сприяння «Української спортивної клініки» створив Центр спортивної науки, медицини та реабілітації, який надає весь спектр медичних послуг – діагностику, хірургію, реабілітацію й інше. Фахівці щоденно моніторять функціональний стан вихованців Академії «Руху», гравців юніорської та основної команд і вносять їхні дані у базу. Крім того, тут проходять обстеження й інші спортсмени.

Міжнародний досвід дозволить перетворити його на сучасний потужний центр європейського зразка. Олег Касатка розповів, що фахівці «Бенфіки» ознайомили його з діяльністю медичної служби лісабонського клубу відразу за декількома блоками – від загальної організації роботи до деталізації за напрямками. Відбулася також зустріч із президентом «Бенфіки» Руї Коштою.

«Вони акумулювали в єдину модель досягнення спортивної медицини у світі. За рахунок правильної організації, підбору фахівців, створення для них комфортних умов для роботи, за яких лікарі не відволікаються на стороннє, а є максимально корисними, виконуючи свої безпосередні завдання, їм вдалося досягнути чималих успіхів у цій сфері», – зазначив генеральний директор «Української спортивної клініки».

53 ФІЗИЧНІ ТЕРАПЕВТИ І РОЛЬ ЖІНОК

У системі «Бенфіки» (а це не тільки футбол, а й багато інших видів спорту, серед яких навіть більярд) працює аж 53 фізичні терапевти. Навіть близько до такої кількості не має жоден український клуб. При цьому фізичних терапевтів у лісабонському клубі не розділяють за різними категоріями, тут розповсюджена ротація, так що один і той же фахівець може працювати і в головній команді, і в дитячій Академії.

Цікавий факт: координатором медичної служби «Бенфіки» є жінка головним фізичним терапевтом – теж жінка, очолює клубну клініку – теж жінка. В українському футболі такого немає. На думку Олега Касатки,  ми не використовуємо настільки потужний ресурс і резерв, як жінки у спортивній медицині, які подекуди можуть дати фору чоловікам у багатьох питаннях.

СПІВПРАЦЯ З «БЕНФІКОЮ» – ЧЕСТЬ ДЛЯ БУДЬ-КОГО

У сезоні-2021/2022 вихованці «Бенфіки» виграли Юнацьку лігу УЄФА, розгромивши у фіналі австрійський «Зальцбург» 6:0. Олег Касатка звернув увагу на такий факт: на загальнокомандному фото після цього тріумфу в компанії приблизно 30-ти людей, які є на ньому, відразу 6 лікарів клубу. Це свідчить про те, наскільки велику роль у португальському клубі приділяють саме медичній службі.

Крім того, тут чітко вибудувана зовнішня система співпраці. Існує широка партнерська мережа медичних установ, які перебувають у тісному контакті з клубом і за потреби надають високоякісну та кваліфіковану допомогу. «Співпрацювати з «Бенфікою» – це честь для будь-кого в Лісабоні», – зробив висновок генеральний директор «Української спортивної клініки».

ОСОБЛИВА УВАГА – ПІДГОТОВЦІ СПОРТИВНИХ МЕДИКІВ

Порівнюючи медичні служби «Роми» та «Бенфіки», Олег Касатка наголосив, що в них є багато схожого. «Час відмінностей минув. Модель, яка довела ефективність у світі, зазвичай використовують у всіх топ-клубах. Так, є особливості, але вони незначні. Нам же треба прагнути до цієї моделі», – пояснив він.

Головними проблемами української спортивної медицини, на думку Олега Касатки, є брак фахівців і організаційні моменти, які варто покращити. Тому потрібно виховувати якісних фізіотерапевтів і лікарів, які могли за потреби замінити один одного.

Генеральний директор «Української спортивної клініки» навів приклад системи підготовку футболістів. Цього року «Рух» отримав 11-12 збірників. Але цього би не сталося, якщо би в Академії не займалося декілька сотень дітей і юнаків, серед яких обрали найкращих. За цією аналогією варто готувати і спортивних лікарів, оскільки зараз кількісні амбіції не відповідають потребам часу.

У цьому плані корисним є і досвід «Бенфіки», адже там освіту та навчання у всіх сферах поставили в пріоритет. Навчають і футболістів, і тренерів, і всіх дотичних до них людей. За словами Олега Касатки, дуже важливим є ці додаткові знання на доступному рівні у всіх аспектах.

За підрахунками, ментальна та фізична складові підготовки футболістів – це половина всього процесу. А за них відповідають саме медичні працівники. Тож недаремно настільки ретельно вибудувана ця система у провідних європейських клубах.

 

 

ФОНД ПІДТРИМКИ УКРАЇНИ В «БЕНФІЦІ»

Українських лікарів готувати та виховувати потрібно ще й тому, що, як зазначив генеральний директор «Української спортивної клініки», приїзд відповідних спеціалістів з-за кордону зараз не спрацює, оскільки у зв’язку з війною в Україні є чималі ризики, тож мало хто зможе працювати в таких умовах.

До речі, в «Бенфіці» активно працює Фонд підтримки України. Він допомагає у забезпеченні наших енергетичних потреб – генератори, трансформатори, радіатори тощо. Цікаво, що навіть штрафи футболістів частково йдуть у цей фонд.

«Узагалі, в «Бенфіці» я відчув дуже хорошу реакцію на все українське. Вони з повагою ставляться до нас, до нашої боротьби. Готові й надалі співпрацювати з нами. Так що м’яч на нашій половині. Ми можемо та повинні користуватися їхнім досвідом, щирістю та відкритістю», – наголосив Олег Касатка.

Нагадаємо, що «Українська спортивна клініка» вже себе добре зарекомендувала на ринку за більше, ніж 10 років. Це два центри, які до війни працювали в Харкові та Києві, але повномасштабне вторгнення змусило припинити свою діяльність у цих містах. Волею обставин опинилися у Львові та разом із футбольним клубом «Рух» започаткували потужний проєкт, який не лише відповідатиме вимогам сучасного футбольного клубу, але й спортсменів усіх рівнів.


loading...

0 коментарів

    Схожі новини